• OZNAM

          • Riaditeľstvo ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho oznamuje, že v zmysle platnej legislatívy vyhlasuje žiakom ZUŠ na deň 22.12.2022 - štvrtok-

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO.

            Voľno sa udeľuje z organizačných dôvodov.

            Ďakujeme a prajeme Vám príjemné a pokojné prežitie Vianočných sviatkov.

          • #GivingTuesday bol tento rok v našom meste znovu srdečný

          • #GivingTuesday je sviatok štedrosti, dávania a dobrovoľníctva. Je to deň, kedy sa po celom svete oslavujú dobré skutky a šíri dobro. Každoročne sa koná v utorok po Black Friday ako reakcia na nákupný ošiaľ, ktorý je pre toto obdobie typický. #GivingTuesday zároveň jedinečným spôsobom spája rôzne skupiny ľudí – neziskové organizácie, firmy, školy, rodiny aj jednotlivcov a povzbudzuje ich k darovaniu.

            Mesto Spišská Belá sa do iniciatívy Giving Tuesday zapája už po tretíkrát. Tento rok sme sa opäť rozhodli zapojiť ako veľká mestská iniciatíva zložená z viacerých menších darovacích aktivít.

            Darovacích aktivít bolo hneď niekoľko

            Zamestnanci mesta Spišská Belá vyzbierali stravné lístky, nakúpili za ne trvanlivé potraviny a obdarovali niekoľko domácností z nášho mesta. 

            Obidve základné školy v našom meste so svojimi žiakmi vyzbierali trvanlivé potraviny, ktoré taktiež darovali rodinám, ktoré to potrebujú.

            Dobrovoľníčky a dobrovoľníci z Face Clubu zasa spríjemnili hodiny svojim spolužiakom zo ZŠ J.M. Peztvala. Pre niekoľko tried pripravili aktivity na podporu vzťahov a spolupráce v ich triednych kolektívoch. 

            Materské centrum Hernička pripravilo zbierku hračiek a kníh pre traumatologické oddelenie nemocnice Poprad a už po niekoľkýkrát pripraví aktivitu Poteš svojho seniora, 

            Aktivity v rámci Giving Tuesday mysleli aj na našich najstarších 

            Viacero aktivít zapojených do tejto iniciatívy prebehlo alebo ešte prebehne pred Vianocami. 

            Žiaci zo základnej umeleckej školy Ladislava Mednyánszkeho svojim kultúrnym programom  spríjemnili popoludnie vzácnym ľuďom zo Zariadenia opatrovateľských služieb v Strážkach , ktorí z rozličných dôvodov nemôžu tráviť čas vianočný pri svojich rodinách.

            Žiaci sa počas vystúpenia stali poslami lásky, šťastia a radosti, pretože vianočný čas je práve o štedrosti, dávaní a dobrovoľníctve.

            Program bol plný známych kolied, ľudových piesní, ktoré si mohli seniori spoločne so žiackym sprievodom aj zaspievať.

            Atmosféru v sále ozvláštnili aj literárno-dramatické predstavenia  žiačok, ktoré vniesli príjemnú magickú a dojemnú atmosféru umenia. Poslednou bodkou posolstva mladých umelcov boli s láskou vyrobené pozdravy žiakov výtvarného odboru, ktorými starkých obdarovali.

            Myslíme si, že posolstvo darcov bolo naplnené a všetci prítomní si odniesli hrejivý pocit spolupatričnosti, radosti a zážitku z hudobnej klenotnice ľudových kolied a vianočných piesní.

            Špeciálna základná škola darčekmi od žiakov taktiež poteší seniorov v ZOS Strážky.

            Veríme, že sa nám našimi aktivitami podarilo všetkým obdarovaným ľuďom vyčariť úsmev na tvári.  

            Všetkým darovacím iniciatívam srdečne ďakujeme, že sa zapojili a prispeli takto k šíreniu dobra.


            Autorky článku: Ing. Miriam Zoričáková (pracovník s mládežou), Mgr. Lenka Blanárová, DiS.art (učiteľka ZUŠ)

          • Pozvánka

          • Milí priatelia a priaznivci umenia ! 

            Srdečne Vás pozývame na náš vianočný program s názvom Vianoce bez reklamy, ktorý sa uskutoční 22.12.2022 o 16:00 v kinosále mestského úradu. 

            Deti si pre Vás pripravili množstvo zaujímavých skladbiciek, cvičili pilne, aby Vás mohli potešiť aj literárno-dramatickými vystúpeniami a vystúpeniami v kolektívnych predmetoch ako je zbor, ľudová hudba a hra v orchestri. 

            Veríme, že sa Vám náš program bude páčiť. 

            Tesime sa na spoločné stretnutie. 

            Kolektív ZUŠ 

          • Jesenný klavírny seminár

          • V takmer dvojhodinovom maratóne sa  22. novembra 2022 v kinosále mesta Spišská Belá  predstavili malí i veľkí hudobníci z klavírnych oddelení ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho. So svojimi skladbami klaviristi  ako v kaleidoskope pridávali farebné sklíčko ku sklíčku v podobe hudobnej skladbičky či skladby, a tak vytvorili pestrofarebný obraz zložený z rôznych období, od rôznych skladateľov  a klavírnych škôl. Medzi klasikou si našiel miesto i džez alebo melódie z filmov či populárne klavírne kusy obľúbenej skladateľky Pam Wedgwoodovej a atraktívne štvorručné skladby.

            Moderátorstva sa ujali šikovné klaviristky, Adriana Valeková a Martina Štupáková. V otváracom prejave  uviedli, že je síce iba november, ale čo-to už všetci pocvičili a prišli si to vyskúšať zahrať na veľkom klavíri, krídle, pred obecenstvom, ktoré tvorili nielen pani riaditeľka školy Mgr. Zuzana Kosturko, Dis.art. a pani učiteľky klavírnych oddelení, ale aj rodičia, starí rodičia či iní príbuzní. Sála bola plná, nuž i trošku trémy sa pridružilo, občas zle trafený tón, ale všetko bolo odpustené a každý výkon detí obecenstvo odmenilo potleskom.

            V záverečnej reči moderátorky uviedli: „Klavír je ako život sám – čo do neho vložíš, to ti naspäť vráti.“ Radosť a dobrý pocit, odrážajúci sa na tvárach všetkých prítomných, bol nevyvrátiteľným dôkazom týchto slov. Už teraz sa tešíme na ďalšie podujatia, ktoré nás čakávajú v decembri. Je to tvorivý workshop  s názvom  Hudobný rozprávkový svet  a Vianočný koncert našej školy, na ktorý vás vopred srdečne pozývame.

            Text a fotografie: PaedDr. Miroslava Nestorovičová, Dis. art, ZUŠ L. Mednyánszkeho

          • Inšpiratívna návšteva košického konzervatória

          • Základná umelecká škola je špecifickým typom vzdelávacej inštitúcie, ktorá  kultivuje umelecké cítenie žiakov a mnohým z nich dáva aj základy na ďalšie umenovedné vzdelávanie – tak v oblasti hudby, tanca či literárno-dramatických smerov. Pokračovať v štúdiu na konzervatóriu je ambíciou nejedného talentovaného umelca aj žiakov Základnej umeleckej školy Ladislava Mednyánszkeho. Preto sa v stredu 16.10.2022 zúčastnili na Dni otvorených dverí na Konzervatóriu Jozefa Adamoviča v Košiciach. Potenciálni budúci umelci sa počas tohto dňa ponorili do deja výučby viacerých odborov.

            Úvod patril tanečnému odboru, kde nám žiaci konzervatória predviedli tanečné choreografie klasického, moderného ale aj ľudového tanca. V hudobnom odbore sme mali možnosť vidieť proces výučby a aj si sami vyskúšať hru na nástroji im blízkom. Hudobno-dramatický odbor sa spájal s neoperným spevom, kde si žiaci vyskúšali rôzne techniky používania svojho hlasu pri speve. Presunuli sme sa aj do divadelnej sály priamo na javisko, na ktorom sme zažili množstvo hier zameraných na sústredenie a pohyb. Nakoniec sa naši žiaci hudobno-dramatického odboru predviedli v improvizácii v etude na zvolenú tému a taktiež sa ukázali na javisku s pripravenou prózou, po ktorej nasledovala diskusia medzi žiakmi samotnými.

            Takýto bohatý kultúrny deň zanechal v žiakoch Základnej umeleckej školy Ladislava Mednyánszkeho veľký zážitok a bude v nich ešte dlho odznievať. Návšteva konzervatória im zaručene prispela v rozhodovaní sa, akou cestou sa vyberú po ukončení základnej školy. My sme radi, že sme takýmto spôsobom mohli prispieť k rozšíreniu ich umeleckého obzoru.

            Autor textu a fotografií: Martina Sokolová, DiS.art, učiteľka ZUŠ

          • OZNAM

          • Riaditeľstvo ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho oznamuje zákonným zástupcom, že na dni 16.11.2022 - streda a 18.11.2022 - piatok udeľuje v hlavnej budove ZUŠ na Zimnej ulici č. 12

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            z vážnych prevádzkových dôvodov.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Koncert ZUŠ L. Mednyánszkeho pre najmenších v Krížovej Vsi

          • Dňa 19. 10. 2022  žiaci  zo Základnej umeleckej školy Ladislava Mednyánszkeho v Spišskej Belej svojím vystúpením spríjemnili dopoludnie deťom v Materskej škole v Krížovej Vsi. Účinkujúci deťom predstavili hudobné nástroje. Ukázali im, ako sa daný nástroj pri hre drží, na základe čoho si to mohli aj názorne  vyskúšať. Škôlkari boli zvedaví a veľmi aktívne sa zapojili do hudobného programu. Mali možnosť zatancovať si na ľudovú pieseň Ej, zalužické pole, ktorú predviedla hrou na gitare žiačka Katarína Fiamčíková.

            Do čias baroka ich svojou hrou na flaute preniesla žiačka Lucia Plišková, sprevádzaná hrou na klavíri pani riaditeľkou Mgr. Zuzanou Kosturko, Dis. art..

            Spevom aj hrou na husliach škôlkarom spríjemnila program  žiačka Alžbeta Germanová. Deti boli nadšené, keď im ukázala, aké „zvieratkovské“ časti majú husle a hrou skladby Hra s loptou sa mohli započúvať do tónov huslí. V speve predviedla pieseň Spievaj že si spievaj.

            Akordeón je hudobný nástroj, ktorý vzbudzuje u detí nadšenie. Takéto nadšenie mali aj škôlkari z hry  nášho žiaka Richarda Thomasa, ktorý ich hudobnou cestou preniesol na dvor, kde žijú zvieratká a pomocou ľudovej piesne Ej, tam od Tater si mohli deti vyskúšať základný prvok ľudového tanca.

            Naši  malí poslucháči chytili do rúk melodicko-rytmické nástroje. Aké sú šikovné a nadané, dokázali svojou hrou pesničky Kohútik jarabí.

            Záver koncertu pripravili ruka v ruke škôlkari spolu s našimi hudobníkmi. Triedou sa rozozvučali hudobné nástroje a spev najmenších   doširoka – doďaleka známej  piesne  Pec nám spadla.

            Odchádzali sme s dobrým pocitom, veselí a presvedčení o tom, že sme našli možno potencionálnych žiačikov našej  základnej umeleckej školy.

            Mgr. Lenka Blanárová, DiS. art., PaedDr. Miroslava Nestorovičová, DiS. art., foto: Mgr. Zuzana Kosturko, Dis. art.

          • Koncert zo srdca pre starkých aj za hranicami mesta

          • Jesenné pestrofarebné lístie pokrýva chodníky nášho mesta i okolitých obcí a jasne dáva na známosť blížiacu sa zimu. Nenadarmo sa hovorí, že štyri ročné obdobia sú ako jeden ľudský život. Narodíš sa, rastieš a kvitneš ako príroda na jar, dospievaš, si v plnom rozkvete  a plný sily ako horúce leto, všetko dokážeš, si sebestačný. Príde však jeseň a za ňou zima a tebe ubúda síl, máš radosť z plodov svojho života a čoraz častejšie potrebuješ pomoc. Si starý a každý úsmev, každé pohladenie, každá pieseň ti rozjasní  tvár, osvieži dušu a ty sa cítiš aspoň na chvíľu mladším a šťastnejším. Presne tieto pocity prežívali seniori v Slovenskej Vsi, ktorým 6.10. 2022 žiaci elokovaného pracoviska našej ZUŠ L. Mednyánszkeho v tejto obci  pri príležitosti Mesiaca úcty k starším priniesli darčeky v podobe pekných hudobných skladieb.  Riško Tomas a Miško Rusnak hrali spolu na akordeónoch  rusínske piesne, Melánka Stolarčíková na sopránovej zobcovej flaute Makovú panenku z rozprávky. Samko Krigovský na klavíri skladbu Zdivočelá země. Lívia Gildeinová zaspievala v kroji ľudovú pieseň Vretienko mi padá a pri speve ju sprevádzal Riško Tomas na akordeóne.

            Najväčšou odmenou pre deti boli úsmevy na tvárach starkých, ba aj slzičky, ktoré sa im občas zaleskli v oku a, samozrejme, veľký potlesk, ktorý našich hudobníkov potešil.

            Zároveň sme boli radi, že sa tamojšiemu obecnému úradu aspoň takýmto spôsobom môžeme odvďačiť za to, že môžeme v ich svadobnej miestnosti robiť svoje triedne i vianočné koncerty, na ktoré sa už všetci tešíme.

            PaedDr. Miroslava Nestorovičová, DiS. art, foto: Dana Grešová, DiS. art, ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho Spišská Belá 

          • OZNAM

          • Riaditeľka ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho a Rodičovská rada pri ZUŠ Vás pozýva na rodičovské združenie, ktoré bude

            v stredu 5.októbra 2022 o 16:30 hod.

            v koncertnej sále ZUŠ v Spišskej Belej.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami.

          • Otvorenie školského roka

          • Úvod školského roka 2022/2023

            Milí žiaci!

            Aj tento školský rok Vás čakáme dňa 5.9.2022 v triedach vyučujúcich nástrojov hneď po
            skončení slávnostného otvorenia školského roka vo Vašich Základných školách.
            So sebou si nezabudnite priniesť Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti dieťaťa/žiaka
            (Príloha č. 1), ktoré Vaši rodičia predkladajú pri nástupe do školy, a to aj po každom prerušení
            dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich
            vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú).
            V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, dieťa/žiak sa
            považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti
            a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Ak dieťa/žiak neprišiel v sprievode rodiča do školy
            a nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, je potrebné dieťa/žiaka umiestniť do
            izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

            Pisomne vyhlasenie o bezpriznakovosti.docx


            Tešíme sa na Vás.

          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            Od školského roka 2022/2023 zriaďovateľ ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho Mesto Spišská Belá, v súvislosti k situácii plošne narastajúcich výdavkov energií, pristúpil k úprave VZN Mesta Spišská Belá. Z nového VZN č.2/2022 vyplýva navýšenie “Výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosti základnej umeleckej školy” v prípravnom, základnom štúdiu a štúdiu pre dospelých. Sumy za jednotlivé štúdium nájdete v prílohe tohto oznamu.

          • OZNAM

          • Riaditeľstvo ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho oznamuje, že rozhodnutia o prijatí do ZUŠ na školský 2022/2023 rok si môžte vyzdvihnuť v riaditeľni na Zimnej ulici 12.

          • Úspech spišskobelianskych detí na celoslovenskej súťaži Dúha

          • V Starej Ľubovni bol v piatok 6. mája 2022 vyhodnotený 26. ročník celoslovenskej výtvarneja literárnej súťaže Dúha.Keď autori pred rokom vymýšľali témy súťaže, určite ani netušili, aké  aktuálne budú, akopresne odzrkadlia problémy súčasnej doby.Téma Nohy mám na zemi a dlaňami sa dotýkam oblohy (strom) zahŕňala prírodnútematiku, od znečisťovania životného prostredia až po klimatické zmeny. Druhá téma  Obzrisa dozadu (príbehy zo života našich predkov) ponúkala pohľad na naše dejiny, na to, akokedysi žili naši starí rodičia.Rozhodovať o tom, ktorá kresba či maľba je lepšia, zaujímavejšia či tvorivejšia je určiteveľmi ťažké. Preto nás veľmi teší, že z celkového počtu 495 výtvarných prác z celéhoSlovenska bolo ocenených 8 žiakov našej ZUŠ. Získali sme tri prvé miesta, jedno druhé ajedno tretie miesto, jedno čestné uznanie dve mimoriadne ceny.Organizátori súťaže pripravili po dvojročnej prestávke skutočne krásny program, v ktoromzahrali a zaspievali žiaci zo ZUŠ Jána Melkoviča. Obradná sieň MsÚ v Starej Ľubovni bolazaplnená do posledného miesta šťastnými deťmi, hrdými rodičmi a učiteľmi, na ktorýchčakala v poobedňajších hodinách vernisáž ocenených výtvarných prác.

            Výstava bude sprístupnená verejnosti v Galérii Provinčný dom v Starej Ľubovni do 31.5.2022.Blahoželáme oceneným žiakom: Kataríne Šoltýsovej, Teodorovi Gallíkovi, Ele Klimekovej,Klaudii Steigaufovej, Adamovi Ulbrichovi, Dominikovi Peštovi, Simone Fiamčíkoveja Natálli Pitoňákovej a prajeme všetkým žiakom našej ZUŠ veľa radosti z výtvarnej tvorby.

          • Deň otvorených dverí v ZUŠ

          • V dňoch 30.5.2022 a 31.5.2022 sa dvere Základnej umeleckej školy Ladislava Mednyánszkeho otvorili pre škôlkarov. Vyše 100 detí predškolského veku Materskej školy v Spišskej Belej a Materskej školy v Krížovej Vsi tak na vlastné oči a uši  zažili, ako to vyzerá v umeleckej škole.

            Ochotní učitelia hudobného, tanečného, výtvarného a literárno – dramatického odboru ukázali deťom rodinu hudobných nástrojov a žánrov výtvarného umenia. Čarovná víla Eleonóra deti previedla hrami a pohybovými aktivitami, ktoré sú bežnou súčasťou rozcvičiek tanečného odboru a výchovno – vzdelávacieho procesu v našej škole.

            Ďakujeme potenciálnym malým umelcom a ich pani učiteľkám za príjemnú návštevu a tiež za skvelú bodku dňa otvorenych dverí, ktorou bol spev hymny v podaní detí z  materskej školy.