• Jesenný klavírny seminár

          • V takmer dvojhodinovom maratóne sa  22. novembra 2022 v kinosále mesta Spišská Belá  predstavili malí i veľkí hudobníci z klavírnych oddelení ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho. So svojimi skladbami klaviristi  ako v kaleidoskope pridávali farebné sklíčko ku sklíčku v podobe hudobnej skladbičky či skladby, a tak vytvorili pestrofarebný obraz zložený z rôznych období, od rôznych skladateľov  a klavírnych škôl. Medzi klasikou si našiel miesto i džez alebo melódie z filmov či populárne klavírne kusy obľúbenej skladateľky Pam Wedgwoodovej a atraktívne štvorručné skladby.

            Moderátorstva sa ujali šikovné klaviristky, Adriana Valeková a Martina Štupáková. V otváracom prejave  uviedli, že je síce iba november, ale čo-to už všetci pocvičili a prišli si to vyskúšať zahrať na veľkom klavíri, krídle, pred obecenstvom, ktoré tvorili nielen pani riaditeľka školy Mgr. Zuzana Kosturko, Dis.art. a pani učiteľky klavírnych oddelení, ale aj rodičia, starí rodičia či iní príbuzní. Sála bola plná, nuž i trošku trémy sa pridružilo, občas zle trafený tón, ale všetko bolo odpustené a každý výkon detí obecenstvo odmenilo potleskom.

            V záverečnej reči moderátorky uviedli: „Klavír je ako život sám – čo do neho vložíš, to ti naspäť vráti.“ Radosť a dobrý pocit, odrážajúci sa na tvárach všetkých prítomných, bol nevyvrátiteľným dôkazom týchto slov. Už teraz sa tešíme na ďalšie podujatia, ktoré nás čakávajú v decembri. Je to tvorivý workshop  s názvom  Hudobný rozprávkový svet  a Vianočný koncert našej školy, na ktorý vás vopred srdečne pozývame.

            Text a fotografie: PaedDr. Miroslava Nestorovičová, Dis. art, ZUŠ L. Mednyánszkeho

          • Inšpiratívna návšteva košického konzervatória

          • Základná umelecká škola je špecifickým typom vzdelávacej inštitúcie, ktorá  kultivuje umelecké cítenie žiakov a mnohým z nich dáva aj základy na ďalšie umenovedné vzdelávanie – tak v oblasti hudby, tanca či literárno-dramatických smerov. Pokračovať v štúdiu na konzervatóriu je ambíciou nejedného talentovaného umelca aj žiakov Základnej umeleckej školy Ladislava Mednyánszkeho. Preto sa v stredu 16.10.2022 zúčastnili na Dni otvorených dverí na Konzervatóriu Jozefa Adamoviča v Košiciach. Potenciálni budúci umelci sa počas tohto dňa ponorili do deja výučby viacerých odborov.

            Úvod patril tanečnému odboru, kde nám žiaci konzervatória predviedli tanečné choreografie klasického, moderného ale aj ľudového tanca. V hudobnom odbore sme mali možnosť vidieť proces výučby a aj si sami vyskúšať hru na nástroji im blízkom. Hudobno-dramatický odbor sa spájal s neoperným spevom, kde si žiaci vyskúšali rôzne techniky používania svojho hlasu pri speve. Presunuli sme sa aj do divadelnej sály priamo na javisko, na ktorom sme zažili množstvo hier zameraných na sústredenie a pohyb. Nakoniec sa naši žiaci hudobno-dramatického odboru predviedli v improvizácii v etude na zvolenú tému a taktiež sa ukázali na javisku s pripravenou prózou, po ktorej nasledovala diskusia medzi žiakmi samotnými.

            Takýto bohatý kultúrny deň zanechal v žiakoch Základnej umeleckej školy Ladislava Mednyánszkeho veľký zážitok a bude v nich ešte dlho odznievať. Návšteva konzervatória im zaručene prispela v rozhodovaní sa, akou cestou sa vyberú po ukončení základnej školy. My sme radi, že sme takýmto spôsobom mohli prispieť k rozšíreniu ich umeleckého obzoru.

            Autor textu a fotografií: Martina Sokolová, DiS.art, učiteľka ZUŠ

          • OZNAM

          • Riaditeľstvo ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho oznamuje zákonným zástupcom, že na dni 16.11.2022 - streda a 18.11.2022 - piatok udeľuje v hlavnej budove ZUŠ na Zimnej ulici č. 12

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            z vážnych prevádzkových dôvodov.

            Ďakujeme za pochopenie.