• Žiaci žiakom...

          • … hrali počas uplynulých dní v kinosále mesta Spišská Belá. V dopoludňajších hodinách sme usporiadali štyri koncerty pre žiakov základných škôl nášho mesta. Predstavili sme všetky nástroje a odbory, ktoré sa vyučujú v ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho.  Na javisku sa striedali  sólové interpretácie až po  komorné zoskupenia: odzneli hlasy dievčenského komorného zboru či ľudovej hudby Belave, gitarového komorného zoskupenia a komorného orchestra ZUŠ.

            Koncerty sa niesli v duchu rozhovoru dvoch kamarátok, ktoré stvárňovali žiačky literárno-dramatického odboru ZUŠ. Moderný tanec  nám predviedli šikovní chlapci a dievčatá z tanečného odboru. Záver koncertov oživili aj učitelia ZUŠ, ktorí zaspievali spoločne známe piesne, a tak dali bodku v predstavení našej školy.

            Veľké poďakovanie patrí žiakom základných škôl, ktorí pod vedením svojich učiteľov názorne predviedli, ako sa na koncerte nešetrí potleskom a svojich spolužiakov zo školských lavíc povzbudzovali vytvorením príjemnej atmosféry počas všetkých koncertoch.

            Priestor kinosály bol skrášlený  umeleckými dielami z tvorby žiakov výtvarného odboru. Tieto diela patria do absolventského portfólia primárneho štúdia. Výstava bola súčasťou záverečného koncertu absolventov primárnej časti štúdia, ktorý odprezentovali žiaci dňa  24. mája 2022 o 16:00. Absolventom primárnej časti blahoželáme a prajeme im mnoho síl a tvorivej radosti z nacvičovania nových skladieb.

          • História vlakov s ilustráciami našich deti

          • Základná umelecká škola Ladislava Mednyánszkeho zaslala pred dvoma rokmi práce žiakov výtvarného odboru s témou ,,vlak“ do súťaže, ktorej usporiadateľom bol Veterán klub železníc Poprad. Víťazné výtvarné práce sa dostali do knihy Mikuláša Argalácsa s názvom Tak k nám prišiel vlak. Slávnostná inaugurácia tejto knihy sa uskutočnila  8. mája 2022. Rodiny detí z piatich spišských základných umeleckých škôl, ktorých ilustrácie sa v uvedenej publikácii objavujú, mali možnosť pri príležitosti uvedenia do života knihy zažiť jazdu historickou električkou Trojča z Popradu do Starého Smokovca, kde sa slávnosť uskutočnila.

            Kniha o histórii tatranských vlakov vznikla z detskej zvedavosti a fantázie. Autora Mikuláša Argalácsa inšpirovali deti, ktoré sa ho pýtali na to, ako sa ,,narodil“ vlak a kedy to bolo… Kniha Tak k nám prišiel vlak je určená najmä pre detského čitateľa, no zaujímavé poznanie z nej získajú aj dospelí. Píše sa v nej o tom, ako prišiel do Tatier a pod Tatry vlak, auto, autobus; ako to bolo s električkou, lanovkami, zubačkou; aj to, že sme tu mali dokonca i trolejbus.

            V novej  knihe nájdete výtvarné práce od nádejných budúcich ilustrátorov zo Základnej umeleckej školy Ladislava Mednyánszkeho v Spišskej Belej: Klaudie Steigaufovej, Kataríny Šoltýsovej, Svetlany Grivalskej, Kataríny Fiamčíkovej a Filipa Olekšáka.

          • BELAVE

          • Ľudová hudba BELAVE sa 15.5.2022 zúčastnila krajského kola súťaže detského folklóru Vidiečanova Habovka v Raslaviciach. V kategórii Ľudové hudby boli odbornou porotou ocenení Zlatým pásmom. BELAVE sa predstavili s naštudovaním svadobných prekáračiek a vinšovačiek podľa zápisu Samuela Webera zo svadby evanjelického farára G.Weissa z Rakús a dcéry belianskeho richtára Susane Haasovej. Žiakom srdečne gratulujeme a zároveň ďakujeme aj rodičom za trpezlivosť a podporu pri výučbe a nácvikoch.

          • Jarný klavírny seminár

          •  „ Nič nie je krajšie , ako rozdávať šťastie iným ľuďom!“

                                                                            L. van Beethoven

                 Motto slávneho klasického skladateľa, ktorý zanechal  klaviristom vrcholné dielo v podobe klavírnych sonát a iných skladieb,  zaplavilo 10. 5. 2022 kinosálu mesta Spišská Belá. To malí i väčší klaviristi ZUŠ Spišská Belá  rozozvučali struny krídla a behajúc prštekmi po bielych a čiernych klávesoch v rýchlom živom tempe, alebo naopak vyludzujúc pomalé krásne lyrické melódie a  harmonické súzvuky,  vyvolávali v obecenstve, ktoré tvorili mamky, otcovia, ale aj babky, tety či súrodenci,  pocity šťastia a hrdosti na to, čo deti dokážu, čo všetko sa naučili a akú majú odvahu vystupovať. 

                 Veruže stresu a trémy bolo najskôr neúrekom, veď dvere všetkých „sál sveta“ boli zavreté a my sme fungovali iba v on-line priestore. Konečne nastal čas, kedy môžeme vystupovať naživo, môžeme preciťovať atmosféru ľudskej blízkosti, ktorú nenahradí žiaden zo špičkových a dokonalých prenosov  multimediálnych prostriedkov.

                  A tak to pociťovali aj naše účinkujúce deti. Tréma postupne opadávala a svojimi výkonmi obšťastňovala prítomných prevezúc ich  hudobnými dejinami v podobe klavírnych skladbičiek od obdobia baroka až po hudbu 20. storočia. Odzneli aj štvorručné klavírne kusy, ktoré znásobili silu orchestrálneho zvuku klavíra využijúc všetky klávesy  a struny, ktorými disponuje. 

                 Deti sa predstavili po jednotlivých ročníkoch od najmladších po najstaršie. Absolventi                                                            

            primárneho a sekundárneho stupňa si mohli dopredu vyskúšať skladby, ktoré odznejú neskôr v máji a júni na absolventských koncertoch a tak vychytať ešte nedokonalosti, ktoré sa tam vyskytli a popracovať na nich. Zároveň sa mali naši malí i väčší klaviristi možnosť navzájom  spoznať, lebo uvoľnená atmosféra a radosť z hry im umožňovala vnímať svojich spolužiakov aj ako spolupútnikov na ceste za krásou klavírneho umenia.  

                                                           „ Keď Beethovenov koncert pre klavír znie,

                                                             v mojom srdci k hudbe láska vrie,

                                                              vtom okamihu viem komu ja srdce dám,

                                                              na celý život klavírnej hre sa oddám.“

                                                           Tešíme sa na ďalšie naše hudobné stretnutia.

                                                                                                                                                               M. Nestorovičová

          • Prvé miesto – zlaté pásmo

          • Prvé miesto – zlaté pásmo – získal náš žiak René Ovčarik, ktorý sa dňa 11.5.2022 zúčastnil celoslovenskej súťaže v hre na gitare v Smižanoch. Účinkovanie na súťaži dalo víťazovi určite zabrať, nakoľko prvýkrát vystúpil pred takouto širokou verejnosťou. René je žiakom prvého ročníka, prvej časti prvého stupňa a pod vedením učiteľa Petra Strelu,DiS.art je po dlhej dobe prvým žiakom v hre na gitare, ktorý sa odhodlal svoje nadobudnuté zručnosti interpretovať mimo našej školy. 75 žiakov všetkých kategórii z 36 základných umeleckých škôl celého Slovenska si spolu s ním meralo svoje umelecké sily. My mu aj touto cestou srdečne blahoželáme a prajeme, nech má naďalej radosť z hry na gitare a z interpretovania umenia.

          • Úspech žiakov na celoslovenskej súťaži Dúha

          • Úspech spišskobelianskych detí na celoslovenskej súťaži Dúha

            V Starej Ľubovni bol v piatok 6.5.2022 vyhodnotený 26. ročník celoslovenskej výtvarnej a literárnej súťaže Dúha.

            Keď autori pred rokom vymýšľali témy súťaže, určite ani netušili aké budú aktuálne, ako presne  odzrkadlia problémy súčasnej doby.

            Téma „ Nohy mám na zemi a dlaňami sa dotýkam oblohy (strom)“ zahŕňala prírodnú tematiku, od znečisťovania životného prostredia až po klimatické zmeny. Druhá téma „ Obzri sa dozadu (príbehy zo života našich predkov)“ ponúkala pohľad na naše dejiny, na to, ako kedysi žili naši starí rodičia.

            Rozhodovať o tom, ktorá kresba či maľba je lepšia, zaujímavejšia či tvorivejšia je určite veľmi ťažké. Preto nás veľmi teší, že z celkového počtu  495 výtvarných prác z celého Slovenska bolo ocenených 8 žiakov našej ZUŠ. Získali sme tri prvé miesta, jedno druhé a jedno tretie miesto, jedno čestné uznanie a dve mimoriadne ceny.

            Organizátori súťaže pripravili po dvojročnej prestávke skutočne krásny program, v ktorom zahrali a zaspievali deti zo ZUŠ Jána Melkoviča. Obradná sieň MsÚ v Starej Ľubovni bola zaplnená do posledného miesta šťastnými deťmi, hrdými rodičmi a učiteľmi, na ktorých čakala v poobedňajších hodinách vernisáž  ocenených výtvarných prác. Výstava bude sprístupnená verejnosti v Galérii Provinčný dom v Starej Ľubovni do 31.5.2022

            Blahoželáme oceneným žiakom Kataríne Šoltýsovej, Teodorovi Gallíkovi, Ele Klimekovej, Klaudii Steigaufovej, Adamovi Ulbrichovi, Dominikovi Peštovi, Simone Fiamčíkovej a Natálli Pitoňákovej a prajeme všetkým deťom veľa radosti z výtvarnej tvorby.

            Janette Kubalová

          • Prijímacie talentové skúšky

          • Riaditeľka Základnej umeleckej školy (ZUŠ), Zimná 12, 059 01 Spišská Belá v súlade s § 5 vyhlášky č. 525/2021 Z.z., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 324/2008 Z.z. o základnej umeleckej škole v znení vyhlášky č. 245/2011 Z.z.

            vyhlasuje prijímacie skúšky

            do hudobného, výtvarného, tanečného a literárno – dramatického odboru

            základnej umeleckej školy na školský rok 2022/2023.

             

            Termín a miesto konania prijímacích skúšok:

            02.06.2022   a  03.06.2022 od 13:00 do 17:00 hod.

             

            • hudobný, tanečný a literárno - dramatický odbor -  budova ZUŠ, Zimná 12, Spišská Belá
            • výtvarný odbor – budova elokovaného pracoviska, Zimná 47, Spišská Belá

            Prihláška: Zákonný zástupca dieťaťa vyplní prihlášku vopred elektronicky na webovom sídle ZUŠ, alebo počas talentových skúšok na mieste podľa  rodného listu  alebo  zdravotnej kartičky dieťaťa.

            Podmienky prijatia: Do prípravného štúdia prijíma riaditeľka školy žiakov na základe posúdenia predpokladov na štúdium vo zvolenom umeleckom odbore. Po skončení prípravného štúdia nevzniká žiakovi nárok na prijatie do základného štúdia.

            Hudobný odbor: spev ľudovej alebo umelej piesne, zopakovanie vytlieskaného rytmu, intonácia a rozoznávanie výšky tónov.

            Výtvarný odbor: predloženie minimálne jednej vlastnej výtvarnej práce dieťaťa.  

            Tanečný odbor: zopakovanie vytlieskaného rytmu, spev ľudovej alebo umelej piesne.

            Literárno – dramatický odbor: prednes krátkej ľubovoľnej básne, alebo jej úryvku, spev ľudovej alebo umelej piesne.  

             

            Štúdium je rozdelené na:

            • Prípravné štúdium – jednoročné (pre žiakov 1. ročníka základnej školy)
            • Prípravné štúdium – dvojročné (pre deti materských škôl od 5 rokov)
            • Základné štúdium na I. stupni trvá 8 rokov a delí sa na primárny stupeň (4 roky) a nižší sekundárny stupeň (4 roky)
            • Základné štúdium na II. stupni trvá 4 roky
            • Štúdium pre dospelých trvá 4 roky

             

            Hudobný odbor – študijné zameranie hra na hudobnom nástroji

            – hra na cimbale, hra na klavíri, hra na akordeóne, hra na keyboarde, hra na gitare, hra na husliach, hra na zobcovej flaute, hra na priečnej flaute, hra na klarinete, sólový spev.