• Koncert ZUŠ L. Mednyánszkeho pre najmenších v Krížovej Vsi

          • Dňa 19. 10. 2022  žiaci  zo Základnej umeleckej školy Ladislava Mednyánszkeho v Spišskej Belej svojím vystúpením spríjemnili dopoludnie deťom v Materskej škole v Krížovej Vsi. Účinkujúci deťom predstavili hudobné nástroje. Ukázali im, ako sa daný nástroj pri hre drží, na základe čoho si to mohli aj názorne  vyskúšať. Škôlkari boli zvedaví a veľmi aktívne sa zapojili do hudobného programu. Mali možnosť zatancovať si na ľudovú pieseň Ej, zalužické pole, ktorú predviedla hrou na gitare žiačka Katarína Fiamčíková.

            Do čias baroka ich svojou hrou na flaute preniesla žiačka Lucia Plišková, sprevádzaná hrou na klavíri pani riaditeľkou Mgr. Zuzanou Kosturko, Dis. art..

            Spevom aj hrou na husliach škôlkarom spríjemnila program  žiačka Alžbeta Germanová. Deti boli nadšené, keď im ukázala, aké „zvieratkovské“ časti majú husle a hrou skladby Hra s loptou sa mohli započúvať do tónov huslí. V speve predviedla pieseň Spievaj že si spievaj.

            Akordeón je hudobný nástroj, ktorý vzbudzuje u detí nadšenie. Takéto nadšenie mali aj škôlkari z hry  nášho žiaka Richarda Thomasa, ktorý ich hudobnou cestou preniesol na dvor, kde žijú zvieratká a pomocou ľudovej piesne Ej, tam od Tater si mohli deti vyskúšať základný prvok ľudového tanca.

            Naši  malí poslucháči chytili do rúk melodicko-rytmické nástroje. Aké sú šikovné a nadané, dokázali svojou hrou pesničky Kohútik jarabí.

            Záver koncertu pripravili ruka v ruke škôlkari spolu s našimi hudobníkmi. Triedou sa rozozvučali hudobné nástroje a spev najmenších   doširoka – doďaleka známej  piesne  Pec nám spadla.

            Odchádzali sme s dobrým pocitom, veselí a presvedčení o tom, že sme našli možno potencionálnych žiačikov našej  základnej umeleckej školy.

            Mgr. Lenka Blanárová, DiS. art., PaedDr. Miroslava Nestorovičová, DiS. art., foto: Mgr. Zuzana Kosturko, Dis. art.

          • Koncert zo srdca pre starkých aj za hranicami mesta

          • Jesenné pestrofarebné lístie pokrýva chodníky nášho mesta i okolitých obcí a jasne dáva na známosť blížiacu sa zimu. Nenadarmo sa hovorí, že štyri ročné obdobia sú ako jeden ľudský život. Narodíš sa, rastieš a kvitneš ako príroda na jar, dospievaš, si v plnom rozkvete  a plný sily ako horúce leto, všetko dokážeš, si sebestačný. Príde však jeseň a za ňou zima a tebe ubúda síl, máš radosť z plodov svojho života a čoraz častejšie potrebuješ pomoc. Si starý a každý úsmev, každé pohladenie, každá pieseň ti rozjasní  tvár, osvieži dušu a ty sa cítiš aspoň na chvíľu mladším a šťastnejším. Presne tieto pocity prežívali seniori v Slovenskej Vsi, ktorým 6.10. 2022 žiaci elokovaného pracoviska našej ZUŠ L. Mednyánszkeho v tejto obci  pri príležitosti Mesiaca úcty k starším priniesli darčeky v podobe pekných hudobných skladieb.  Riško Tomas a Miško Rusnak hrali spolu na akordeónoch  rusínske piesne, Melánka Stolarčíková na sopránovej zobcovej flaute Makovú panenku z rozprávky. Samko Krigovský na klavíri skladbu Zdivočelá země. Lívia Gildeinová zaspievala v kroji ľudovú pieseň Vretienko mi padá a pri speve ju sprevádzal Riško Tomas na akordeóne.

            Najväčšou odmenou pre deti boli úsmevy na tvárach starkých, ba aj slzičky, ktoré sa im občas zaleskli v oku a, samozrejme, veľký potlesk, ktorý našich hudobníkov potešil.

            Zároveň sme boli radi, že sa tamojšiemu obecnému úradu aspoň takýmto spôsobom môžeme odvďačiť za to, že môžeme v ich svadobnej miestnosti robiť svoje triedne i vianočné koncerty, na ktoré sa už všetci tešíme.

            PaedDr. Miroslava Nestorovičová, DiS. art, foto: Dana Grešová, DiS. art, ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho Spišská Belá