• Vydarený pokoronový návrat koncertov v meste

          • Po dvoch nekonečných rokoch ticha mali žiaci základnej umeleckej školy nášho mesta možnosť vystúpiť na verejnosti pred publikom.

            Preplnená kinosála mesta Spišská Belá svedčila o tom, že ľuďom už veľmi chýbala kultúra.  V stredu večer 22. marca sa pred divákmi rozozvučali tóny fláut, gitary, huslí, akordeónu a klavíra, to všetko  za moderátorského sprievodu žiačok literárno – dramatického odboru. V ich podaní nechýbalo ani umelecké slovo v rámci prednesu poézie a prózy. V programe našli miesto aj sólové vystúpenia žiakov speváckeho oddelenia a tanečné kreácie v podaní šikovných tanečníkov. Ľudia nešetrili potleskom ani pri vystúpení gitarového zoskupenia a dievčenského komorného zboru, ktorý dal celému koncertu umeleckú bodku.

            Atmosféra v zákulisí sa niesla v duchu viet: ,,Ja mám trému, ja sa bojím…“, ale napriek tomu svoje výkony mladí umelci zvládli bravúrne a s profesionálnym výrazom.  Vystúpiť po dvoch rokoch na javisku, pred preplnenou sálou, robí často problém aj nám – dospelým; preto ďakujem všetkým deťom, ktoré prišli, nevzdali to ani počas dištančného štúdia a napriek veľkej tréme a strachu svojimi výkonmi potešili naše srdcia.

            Doba, v ktorej žijeme, je náročná. Preto sme vďační, že sme aj týmto programom mohli prispieť k  oživeniu umeleckého života v našom meste a na chvíľu sme mohli divákov preniesť do sveta umenia. Keďže si uvedomujeme, že náš život je, v porovnaní s momentálnym  životom ľudí na Ukrajine, bohatý, rozhodli sme sa peniaze z dobrovoľného vstupného venovať organizácii Liptov pre Ukrajinu. Zástupca organizácie Bohuš Bohunický v závere koncertu publiku ozrejmil využitie prostriedkov, ktoré mu po koncerte osobne odovzdala  riaditeľka ZUŠ Mgr. Zuzana Kosturko, Dis. art. Poďakoval  sa za finančný dar a poukázal na skutočnosť, že sa môžeme naozaj tešiť,  že chodíme do kina na predstavenia a nevyužívame ho ako skrýšu, zo strachu o svoj život.

            Chceme  sa poďakovať všetkým štedrým ľuďom, ktorí prispeli na účel podpory humanitného konvoja smerujúceho na Ukrajinu. Suma z dobrovoľného vstupného činila 351,20 €. Všetkým  darcom veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na spoločné prezenčné stretnutia.

            Text a foto:  Mgr. Zuzana Kosturko, Dis. art. – riaditeľka ZUŠ Ladislava  Mednyánszkeho

          • OZNAM

          • Riaditeľstvo ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho oznamuje, že z organizačných dôvodov na deň 28.3.2022 - pondelok - udeľuje

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            žiakom vo všetkých odboroch.

            Ďakujeme.

          • Jarný koncert

          • Vážení priaznivci umenia !

            Je nám cťou, že Vás po dvojročnej prestávke môžme pozvať na prezenčný koncert VÍTANIE JARI, ktorý sa uskutoční dňa 23.3.2022 o 17.00 hod. v kinosále mesta Spišská Belá. Žiaci si pre Vás pripravili bohatý hudobný, tanečný a literárno - dramatický program. Vystúpia sólové, ale aj komorné zoskupenia. Verím, že si každý z Vás nájde 60 minút svojho vzácneho času a príde podporiť deti, ktoré pandémia zavrela za počítače a znovu sa pokúsia vystúpiť naživo. Váš potlesk teraz veľmi potrebujú. 

            Tešíme sa na stretnutie a prajeme príjemné pokojné dni. 

            P.S.: Respirátor je stále povinnou výbavou hromadných podujatí. 

            Za kolektív ZUŠ

          • Oznam

          • Vedenie ZUŠ LADISLAVA MEDNYÁNSZKEHO oznamuje že od dnešného dňa 2.3.2022 prechádza výučba skupinových predmetov do režimu

            PREZENČNÉHO VYUČOVANIA podľa ROZVRHOV HODÍN. Nakoľko je ale v platných predpisoch požiadavka minimalizovať premiešavanie žiakov, prosíme o dodržiavanie pokynov triednych učiteľov ohľadne rozostupov sedenia v triedach.

             Opatrenia: - naďalej potrebné predkladať Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti - R - O - R

            Ďakujeme a tešíme sa na spoločné hodiny.

          • Online koncert

          • Vážení priaznivci umenia, 

            srdečne Vás pozývame na sledovanie online programu Venované všetkým.

            Program si pripravili žiaci všetkých odborov našej školy, pod vedením svojim vyučujúcich, pri príležitosti dnešného sviatku lásky.

            Prajeme príjemné sledovanie. 

            Link na premiéru:

          • Vyučovanie od 10.1.2022

          • Oznamujeme zákonným zástupcom žiakov, že od 10.1.2022 (pondelok) sa otvoria brány našej ZUŠ vo všetkých odboroch a predmetoch v PREZENČNEJ FORME ŠTÚDIA.

            Po dohode vedenia školy so zriaďovateľom ale pristúpime dočasne k malej úprave výchovno-vzdelávacieho procesu v skupinovej forme vyučovania nasledovne:
            ⁃ žiaci budú chodiť na vyučovanie podľa presne stanoveného harmonogramu s prestávkami potrebnými na dodržanie pandemických opatrení (vetranie, dezinfekcia).

            ⁃ v stanovených skupinkách budú žiaci rozdelení podľa spoločných tried v ZŠ, ktorú navštevujú.
            ⁃ na harmonogram Vášho dieťaťa sa informujte u vyučujúceho skupinového predmetu a odboru, ktorý navštevuje Vaše dieťa.
            ⁃ naďalej je nutné, aby ste Vy, rodičia, predkladali Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti Vášho dieťaťa pri prerušení dochádzky do našej ZUŠ 3 a viac dní vrátane víkendov a sviatkov - preferujeme elektronickú formu (edupage).
            ⁃ prosíme taktiež o dodržiavanie opatrení v interiéri ZUŠ- prekrytia horných dýchacích ciest v budove ZUŠ a na elokovaných pracoviskách.

            Taktiež upozorňujeme na vstup do budovy a jej pracovísk - vstup je dovolený v režime OTP, prosíme o dodržiavanie tohto obmedzenia. Ďakujeme za trpezlivosť.
            O ďalších zmenách a úpravách Vás budeme informovať na webovom sídle ZUŠ a tiež prostredníctvom triednych učiteľov.
            Ďakujeme Vám za trpezlivosť, ktorú ste mali počas dištančného vyučovania a nesmierne sa tešíme na osobné stretnutia, ktoré nás čakajú.

            Zároveň prajeme príjemný vstup do Nového roku 2022.

            Mgr.Zuzana Kosturko, DiS.art

             

          • 750 rokov kráčania – od udelenia mestských privilégií – po súčasnosť

          • Výročie udelenia mestských práv mestu Spišská Belá je príležitosťou, pri ktorej si žiaci Základnej umeleckej školy Ladislava Mednyánszkeho pripravili online program na obohatenie nášho kultúrneho života. Zobrazujú a približujú v ňom život našich predchodcov, ktorí kedysi v tomto mestečku kráčali jeho ulicami, tvorili a prežívali momenty každodennosti i výnimočnosti .

            Dielami žiackych výtvarných prác, na ktorých sú umelecky spracované pamiatky nášho mesta, sa môžete potešiť v informačných vývesných tabuliach, umiestnených priamo v meste. Spríjemňujú vám deň pri ceste do obchodov alebo na prechádzkach mestom.

            Žiačky literárno – dramatického odboru – Radoslava Šperková a Viktória Gregorová – si pod vedením vyučujúcej Martiny Sokolovej pripravili zaujímavé Príbehy starých Spišiakov perom Alfréda Grosza,  kde sa dozviete niečo o živote Augusta Kaltsteina, rodáka zo Spišskej Belej.

            Príbehy obohacujú žiaci hudobného odboru, ktorí si nacvičili a nahrali svoje skladby počas prezenčnej výučby, ale aj počas dištančného vzdelávania z domáceho prostredia. V hre na akordeón sa nám predstaví Samuel Madeja z triedy vyučujúceho Dušana Kokyho a husľové duo v podaní Bibiany Mackovej  a jej vyučujúcej Annamárie Paľko. V závere nášho online blahoželania mestu Spišská Belá odznejú tóny gitary v interpretácii Tibora Králika pod vedením vyučujúceho Petra Strelu.

            Online program, ktorý si môžete pozrieť kliknutím na odkaz pod článkom, pozostáva z historických záberov na mesto Spišská Belá, ktoré sme čerpali zo zdrojov mestskej  webstránky. Hudba, ktorá otvára program, je oficiálnou znelkou mesta Spišská Belá, z pera rodáka Spišskej Belej – Branislava Mika.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zúčastnili na realizácii tejto myšlienky a vytvorení celého komplexu pripomenutia si tak vzácneho časového rozhrania – 750 rokov od udelenia mestských práv Spišskej Belej.

            Prajeme mestu Spišská Belá množstvo umelecky vzdelaných mladých ľudí a spokojných Beľanov.

            Mgr. Zuzana Kosturko, DiS. art, riaditeľka ZUŠ


            Autor diela  na ilustračnej fotografii: Dominik Rojko https://spisskabela.sk/mesto/aktuality/750-rokov-kracania-od-udelenia-mestskych-privilegii-po-sucasnost/

          • OZNAM

          • Na základe Rozhodnutia MšVVaŠ sa v čase od 29.11.2021 - 9.1.2022 prerušuje prezenčné vyučovanie na našej ZUŠ. Vo všetkých predmetoch prechádzame na distančné vyučovanie. Informácie o časoch distančných hodín Vám poskytnú triedni učitelia. Ďakujeme za pochopenie a trpezlivosť.

            Vedenie ZUŠ

          • Dôležitý oznam

          • Vedenie Zuš L. Mednyánszkeho oznamuje zákonným zástupcom žiakov výtvarného odboru, že z prevádzkových dôvodov sa v dňoch od 

            29.11 - 10.12.2021

            na elokovanom pracovisku prerušuje prezenčná výučba. Žiaci budú odučení cez platformu MS TEAMS distančnou formou. Bližšie informácie ohľadom vyučovacích hodín Vám poskytnú vyučujúce výtvarného odboru.

          • Vyučovanie skupinových predmetov od 25.10.2021

          • Oznamujeme zákonným zástupcom žiakov, že z dôvodu zhoršovania pandemickej situácie v našom okrese a z dôvodu zabezpečenia čo najväčšej ochrany zdravia žiakov našej ZUŠ pristupujeme od 25.10.2021 k úprave výchovno-vzdelávacieho procesu v skupinovej forme vyučovania nasledovne:
            ⁃ žiaci budú chodiť na vyučovanie podľa presne stanoveného harmonogramu s prestávkami potrebnými na dodržanie pandemických opatrení (vetranie, dezinfekcia)
            ⁃ na presný harmonogram upravených vyučovacích individuálnych konzultácií Vášho dieťaťa sa informujte u vyučujúceho skupinového predmetu a odboru, ktorý navštevuje Vaše dieťa.
            ⁃ v stanovených skupinkách budú žiaci rozdelení podľa spoločných tried v ZŠ, ktorú navštevujú.
            ⁃ naďalej je nutné, aby ste Vy, rodičia, predkladali Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti Vášho dieťaťa pri prerušení dochádzky do našej ZUŠ 3 a viac dní vrátane víkendov a sviatkov - preferujeme elektronickú formu (edupage, mail a pod.)
            ⁃ prosíme taktiež o dodržiavanie opatrenia v interiéri - prekrytia horných dýchacích ciest v budove ZUŠ a na elokovaných pracoviskách.

            Veríme, že spoločným úsilím a dodržiavaním stanovených podmienok, nám bude naďalej umožnené prezenčné umelecké vzdelávanie našich žiakov a že toto dočasné obmedzenie všetci zvládneme.

            Ďakujeme Vám za trpezlivosť v nasledujúcom období a prajeme Vám pevné zdravie.

          • V Spišskej Belej vystupoval Peter Dvorský

          • Spectrum Quartett je názov telesa sláčikového kvarteta z Bratislavy, v ktorého podaní si počas včerajšieho večera mohli priaznivci hudby vypočuť prierez skladieb období od  klasicizmu až po súčasnosť.Renomované slovenské teleso na koncerte hneď v úvode uviedlo v dokonalej súhre dve časti Sláčikového kvarteta skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. Priezračné harmónie klasicizmu vystriedali tóny Felixa Mendelsoohna Bartholdyho. V jeho Sláčikovom kvartete a mol znela v brilantnom podaní telesa Spectrum Quartett zmes napätia obdobia romantizmu, popretkávaná inšpiráciou Johanna Sebastiana Bacha. Aj pri časovo najrozsiahlejšej skladbe večera (30 minút) bolo z prítomného publika cítiť zaujatosť  interpretáciou a záujem o to, čo ešte teleso v tento jesenný utorkový večer uvedie. Prekvapením večera bola možno pre viacerých skladba Štyri kusy, ktorá je z pera súčasného skladateľa nášho okresu – Petra Duchnického, rodáka z Kežmarku. V jeho diele interpreti ukázali formu sláčikového kvarteta v iných farbách nástrojovej hry, použitím prvkov súčasného umenia.V závere koncertu odznela známa malá ľudová rozprávka Keď sa vlci zišli od skladateľa Eugena Suchoňa z cyklu Obrázky zo Slovenska.Koncert patril k plejáde Hauskonzertov v Kiefer Residence, realizovaných pod záštitou Fondu na podporu umenia a Prešovského samosprávneho kraja.

            Spectrum Quartett sa nám predstavilo v zložení:

            Ján Kružliak – 1. husle

            Daniel Herich – 2. husle

            Peter Dvorský – viola

            Branislav Bielik – violončelo

            Hudobny zážitok, v podaní pánov na večernom koncerte komornej hudby, bude určite vo všetkých zúčastnených rezonovať ešte dlhú dobu. Teleso v takomto zložení poniektorí videli a počuli prvýkrát naživo.Veľké poďakovanie preto patrí hlavne Michalovi Paľkovi, ktorý sa aktívne venuje hudbe na národných, ale aj medzinárodných pódiách ako skladateľ a interprét. V našom meste pôsobí ako pedagóg v ZUŠ a pričinil sa o znovuoživenie Hauskonzertov, ktoré v minulosti mesta Spišská Belá mali svoje stabilné miesto. O tom, že Hauskonzerty sa tešia záujmu ľudí nášho mesta a tiež okolitých miest aj v súčasnosti, svedčí plná sála Kiefer Rezidence (s ohľadom na súčasné pandemické opatrenia).Nie každé mesto sa môže pochváliť projektmi tohto typu, preto všetkým účinkujúcimi ďakujeme a Michalovi Paľkovi prajeme veľa síl v umeleckej činnosti.

            Autor textu a fotografie: Mgr. Zuzana Kosturko,  Dis. art – riaditeľka ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho

          • Rodičovské združenie

          • Rodičovská rada pri ZUŠ a Riaditeľka ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho Vás pozýva na RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE, ktoré sa uskutoční v stredu 29.9.2021 o 16:00 hod. v koncertnej sále ZUŠ v Spišskej Belej.
            Pri vstupe do priestorov školy je nevyhnutné odovzdať Písomné vyhlásenie návštevníka o bezpríznakovosti (Príloha nižšie) 

            Taktiež upozorňujeme na použitie dezinfekcie a dodržiavanie platných epidemiologických opatrení.


            pisomne_vyhlasenie_navstevnika_o_bezpriznakovosti.docx

          • Prihlásenie na Edupage - rodičia

          • V tomto návode sa naučíte, ako sa prihlásiť na Edupage konto do mobilného telefónu a tiež aj to, ako komunikovať s triednym učiteľom.

            1. Prvý krok:

            Váš triedny učiteľ Vám pošle na mailovú adresu prihlasovacie údaje. Následne Vám príde e-mail, ktorý vidíte aj tu na obrázku.

            2. Druhý krok: Po otvorení pošty kliknete na odkaz, viď obrázok.

            3. Tretí krok: Po kliknuti na odkaz sa Vám zobrazi táto stránka (viď obrázok). Kliknete na "Zmeniť heslo" - tu si vytvorte vlastné heslo.

            (V prípade ak sa Vám zobrazí hláška "platnosť stránky vypršala", treba kliknúť na zelené tlačidlo "ZNOVU POSLAŤ MAIL", znova Vám systém na mailovú adresu zašle dalšiu poštu, ktorá už bude fungovať. 

            4. Štvrtý krok: Ak už máte vytvorené heslo, stiahnite si do mobilného telefónu aplikáciu EDUPAGE. (Podľa typu Vášho operačného systému hľadáte aplikáciu pomocou "GOOGLE PLAY", prípadne cez "APP STORE".

            5. Piaty krok: Otvorte si stiahnutú a nainštalovanú aplikáciu EDUPAGE, následne sa Vám zobrazí toto pole (viď obrázok). 

            6. Šiesty krok: Ak aplikáciu použivate na ZŠ, je potrebné kliknúť na odhlásiť/pridať používateľa (obrázok nižšie)  a tam sa prihlásiť už pod svojím vytvoreným kontom na ZUŠ.

            Vaše uživateľské meno je vo formáte  "MenoPriezvisko" - napríklad "ĽubicaPrekrásna" a heslo je také aké ste si vytvorili v kroku 3.

            Pri zadaní správnych prihlasovacích údajov ste sa práve ocitli v priestore Edupage a môžte začať využívať jeho funkcie. 

            7. Siedmy krok: Ak sa Vám podarilo dostať až sem a ste úspešne prihlásený v Edupage, takto sa dostanete k zasielaniu žiadostí učiteľom. 

            Stači kliknúť na poličko "ŽIADOSTI/VYHLÁSENIA"

            8. Krok osem: Kliknete na "moje žiadosti/vyhlásenia" a dole v rohu zelené  "PRIDAŤ ŽIADOSŤ/VYHLÁSENIE"

            9. Krok deväť: Kliknite na dokument "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti". 

            10. Krok desať: Vyberte žiaka, pre ktorého chcete vytvoriť žiadosť. Následne nato sa Vám zobrazí potrebné tlačivo. Odkontrolujte si iniciály žiaka, prečítajte text, zadajte aktuálny dátum (ak ste boli v zahraničí, zaškrtnite prislúchajúce políčka). Potom je nutné ešte odkliknúť červené tlačidlo "PODAŤ ŽIADOSŤ/VYHLÁSENIE" 

            A sme úspešne v cieli! 

            (Podobným systémom fungujú aj iné tlačivá - ospravedlnenky a pod., treba si vybrať z dokumentov a následne odoslať Vášmu triednemu učiteľovi.)

            V prípade neúspešných pokusov o prihlásenie sa na nás neváhajte obrátiť. Ďakujeme za pozornosť. 

          • Úvod školského roka 2021/2022

          • Milí žiaci ! 

             

            Aj v tomto školskom roku Vás čakáme dňa 2.9.2021 v triedach vyučujúcich nástrojov hneď po skončení slávnostného otvorenia školského roka vo Vašich Základných školách. 

             

            So sebou si  nezabudnite priniesť Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (nájdete v prílohe tohto oznámenia, alebo vytlačené na stolíku  pri vstupe do budovy). 

            Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.docx

             

            Ďalej je potrebné, aby ste vzhľadom na pandemickú situáciu, dodržali povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest rúškom a pri vstupe do budovy použili dezinfekciu na ruky.

             

             

            Tešíme sa na Vás.

          • Koncert ZUŠ Vysoké Mýto a ZUŠ L. Mednyánszkeho

          • Vážení priatelia hudby!


            Pozdravujeme Vás na začiatku školského roka s dielom, ktoré vzniklo spoluprácou ZUS Vysoké Mýto a ZUS Ladislava Mednyanszkého Spišská Belá. 


            Naši zbormajstri si navzájom vymenili piesne (slovenská pieseň pre  ZUS Vysoké Mýto a česká pieseň pre našu ZUS). 


            Ako sa žiaci a učitelia zhostili tohto projektu,  môžte posúdiť sami kliknutím na tento link:



          • Rozhodnutia o prijatí žiakov na šk. rok 2021/2022

          • Riaditeľstvo ZUŠ oznamuje zákonným zástupcom, že rozhodnutia o prijatí

            a neprijatí žiakov si môžu vyzdvihnúť osobne v dňoch 26.8.2021 -  2.9.2021

            v čase od 8:00 - 15:00 hod. v hlavnej budove ZUŠ.

             

            Ďakujeme a tešíme sa na Vás.