• Online koncert žiakov a bývalých absolventov ZUŠ

          • Vážení priaznivci umenia! Vitajte na online koncerte, ktorý vznikol v spolupráci s bývalými žiakmi našej školy. Tento rok je výnimočný vo všetkých smeroch, preto sme oslovili bývalých absolventov, aby sa s nami podelili o to, ako sa cítia po rokoch od ukončenia štúdia. Ich dojmy, súčasné pôsobenie a interpretované skladby Vám prinášame na Vaše obrazovky aj s malou pomôckou- fotografiou z čias štúdia na našej ZUŠ. Prajem Vám všetkým prijemné sledovanie! Zuzana Kosturko, riaditeľka ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho

          • Prezenčná forma štúdia

          • Riaditeľstvo ZUŠ oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že na základe Rozhodnutia ministra školstva zo dňa 13.5.2021 s účinnosťou od 17.5.2021 (pondelok) obnovuje vyučovanie,  a vo všetkých umeleckých odboroch ZUŠ prechádza na prezenčnú formu štúdia. 

            Vyučovanie sa uskutoční za dodržiavania prísnych hygienicko-epidemiologických opatrení a podmienok stanovených legislatívou.  

            "Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy.

            Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe dieťaťa do školy sa dieťa preukáže vyhlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom." 

            Naďalej teda platí povinnosť zákonného zástupcu, odovzdať Vyhlásenie o bezinfekčnosti, ktoré je k dispozícii vo vstupných priestoroch všetkých pracovísk a tiež aj ako príloha tohto oznamu. Vyhlásenie sa odovzdáva triednemu učiteľovi žiaka, v prípade ak žiak preruší vyučovanie na viac ako 3 dni (vrátane sviatkov a víkendov), je potrebné opätovne podpísať Vyhláseniae o bezinfekčnosti zákonným zástupcom.

             

            Ďakujeme za spoluprácu a tešíme sa na Vás, milí žiaci.

             

          • Prijímacie skúšky

          • Riaditeľka Základnej umeleckej školy (ZUŠ), Zimná 12, 059 01 Spišská Belá v súlade s § 5 ods. 2 a 3 vyhlášky č. 324/2008 Z.z. o základnej umeleckej škole v znení vyhlášky č. 245/2011 Z.z.

            vyhlasuje prijímacie skúšky

            do hudobného, výtvarného, tanečného a literárno – dramatického odboru

            základnej umeleckej školy na školský rok 2021/2022.

             

            Termín a miesto konania prijímacích skúšok:

            10.6.2021 a  11.6.2021 od 13:00 do 17:00 hod.

            hudobný, tanečný a literárno - dramatický odbor - budova ZUŠ, Zimná 12, Spišská Belá

            výtvarný odbor – budova elokovaného pracoviska AT TATRY, Petzvalova 37, Spišská Belá

             

            Prihláška: Zákonný zástupca dieťaťa vyplní prihlášku vopred elektronicky na webovom sídle ZUŠ, alebo počas talentových skúšok na mieste podľa rodného listu alebo zdravotnej kartičky dieťaťa.

            Podmienky prijatia: Do prípravného štúdia prijíma riaditeľka školy žiakov na základe posúdenia predpokladov na štúdium vo zvolenom umeleckom odbore. Po skončení prípravného štúdia nevzniká žiakovi nárok na prijatie do základného štúdia.

            Hudobný odbor: spev ľudovej alebo umelej piesne, zopakovanie vytlieskaného rytmu, intonácia a rozoznávanie výšky tónov

            Výtvarný odbor: predloženie minimálne jednej vlastnej výtvarnej práce dieťaťa

            Tanečný odbor: zopakovanie vytlieskaného rytmu, spev ľudovej alebo umelej piesne

            Literárno – dramatický odbor: prednes krátkej ľubovoľnej básne, alebo jej úryvku, spev ľudovej alebo umelej piesne

             

            Hudobný odbor – študijné zameranie hra na hudobnom nástroji

            – hra na cimbale, hra na klavíri, hra na akordeóne, hra na keyboarde, hra na gitare, hra na husliach, hra na zobcovej flaute, hra na priečnej flaute, hra na klarinete, hra na saxofóne, sólový spev, hra na organe.

             

            Štúdium je rozdelené na:

            • Prípravné štúdium – jednoročné (pre žiakov 1. ročníka základnej školy)

            • Prípravné štúdium – dvojročné (pre deti materských škôl od 5 rokov)

            • Základné štúdium na I. stupni trvá 8 rokov a delí sa na primárny stupeň (4 roky) a nižší sekundárny stupeň (4 roky)

            • Základné štúdium na II. stupni trvá 4 roky

            • Štúdium pre dospelých trvá 4 roky

             

            Prijímacie talentové skúšky sa uskutočnia za dodržania epidemiologických opatrení (dezinfekcia, vetranie). Prosíme účastníkov, aby vchádzali s prekrytými hornými dýchacími cestami a dodržiavali pokyny zamestnancov ZUŠ.

             

          • Vyučovanie od 3.5.2021

          • Vážení rodičia, milí naši žiaci.


            Na základe platnej legislatívy a priaznivo vyvíjajúcej sa epidemiologickej situácie sa s platnosťou od 3.5.2021 na Základnej umeleckej škole Ladislava Mednyánszkeho obnovuje prezenčná forma vzdelávania, na základe týchto podmienok:


            • Prezenčná výučba sa uskutočňuje  vo všetkých predmetoch hudobného odboru v individuálnej formeokrem spevu a dychových nástrojov, pre všetkých žiakov


            • dištančnom vyučovaní zároveň naďalej pokračujeme v ostatných skupinových predmetoch hudobného odboru, tanečného odboru a výtvarného odboru.


            • Podmienkou nástupu žiakov na prezenčné vyučovanie je odovzdanie Čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti žiaka, ktoré je možné stiahnuť si nižšie, prípadne je k dispozícii aj vo vstupnej chodbe v budove ZUŠ.

             


            • Vyplnené tlačivo odovzdá žiak svojmu triednemu učiteľovi. Pri každom prerušení dochádzky na viac ako tri dni – vrátane víkendov a sviatkov – zákonný zástupca opätovne predkladá tlačivo Čestné vyhlásenie.



            • Do budovy je zakázaný vstup bez prekrytia horných dýchacích ciest !



            • Pri vstupe do budovy je potrebné dodržiavať pokyny k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa, podľa Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva č.200 z 30.4.2021.



            • ​​​​​​​V prípade otázok nás kontaktujte cez formulár našej školy na webovom sídle, pod hlavičkou Kontakty.



            Vedenie ZUŠ


          • Online galéria

          • Spoločná online galéria ZUŠ Vysoké Mýto a ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho, Spišská Belá

            Premiéra začne  dnes 21.4.2021 o 17:00 hod.

          • Antigénové testovanie v spoločnosti umenia

          • V náročných dňoch, keď  všade okolo nás panuje neistota a absentuje sociálny kontakt, sa naša základná umelecká škola  rozhodla, že využije minimálne možnosť  spríjemniť ľuďom momentálne nevyhnutnú potrebu testovania na Covid-19.  V odberovom mieste v Dennom centre v Strážkach sa v týchto dňoch stretnete s výtvarným umením.

            Spolu s učiteľkami výtvarného odboru, ktoré mimo prevádzkových hodín výstavu inštalovali, za veľkej pomoci zamestnancov Mestského úradu Spišská Belá, ktorí laminovali práce proti znehodnoteniu prác dezinfekciou, sa podarilo z tohto odberového miesta urobiť galériu diel žiakov ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho, ktoré vytvorili počas dištančného vyučovania.

            Veľké poďakovanie a uznanie patrí vám, milé deti, ktoré ste už dlhý čas zavreté za obrazovkami monitorov a telefónov a napriek tomu sa zapájate do výučby a pretavujete svoje poznatky, zručnosti a vedomosti do diel ,,len“ za teoretického opisu a názorných ukážok učiteľky ,,na druhej strane“.Ďakujeme aj vám, drahí rodičia, bez vás by sa ZUŠ k týmto prácam nedostala. Stali ste sa predĺženými rukami učiteľov, keď im práce fotíte a zasielate na konzultácie. Svojou ochotou a pomocou v tomto smere robíte pre svoje deti a pre fungovanie našej i vašej základnej umeleckej školy  úctyhodnú prácu.

            Vážení priatelia umenia, veríme, že vám práce našich žiakov skrátia čakanie v odberovom mieste.Pre tých z vás, ktorí si práce budú chcieť pozrieť detailnejšie (na odberovom mieste to nie je možné z dôvodu dodržiavania odstupov a epidemiologických opatrení), máme pripravenú virtuálnu galériu, ktorej ,,online vernisáž“ sa uskutoční v stredu 21.4.2021, na kanáli YouTube, webovom sídle ZUŠ, facebookovej stránke ZUŠ a tiež na stránke  mesta Spišská Belá.

            Táto virtuálna výstava bude obohatená aj ďalšími prácami z dištančnej výučby našich žiakov, ako aj žiakov v spolupráci s partnerskou ZUŠ z Vysokého Mýta z Čiech.

            Prajeme vám pevné zdravie a radosť z prichádzajúcich slnečných dní, ktoré sú, verme,  predzvesťou a nádejou našich úsmevov bez rúšok.

        • Cezhraničný koncert partnerských ZUŠ
          • Cezhraničný koncert partnerských ZUŠ

          • Dištančná výučba na našich školách s malými prestávkami funguje už skoro rok. Nik by si pred epidémiou koronavírusu  nevedel predstaviť, ako sa dá ,,zo dňa na deň“ začať a dlhodobo vyučovať aj umenie cez počítač.

            Bolo nepredstaviteľné učiť v základnej umeleckej škole na diaľku, bez pravidelného systematického prezenčného dohľadu učiteľa, ktorý usmerní, naladí nástroj, predvedie hru novej skladby, ukáže kroky pri tanci, potiahne ruku so štetcom na výtvarnej a podobne. Naši žiaci sa  počas tohto obdobia museli naučiť skĺbiť všetky tieto veci a zvládnuť ich len za teoretickej pomoci vyučujúceho na druhej strane počítača. Ale aj napriek tomu počas dištančnej výučby naši žiaci pracujú, študujú nové skladby, ale  rozvíjajú aj svoje tanečné schopnosti či výtvarný talent .

            Preto sme veľmi radi, že sa nám v čase pandémie, kedy je kvôli nebezpečenstvu šírenia koronavírusu zákaz usporadúvať verejné prezenčné vystúpenia, podarilo  v  spolupráci so ZUŠ Vysoké Mýto uskutočniť jedinečný online Slovensko – český koncert.

            Kombináciou skladieb v podaní žiakov našej ZUŠ a žiakov ZUŠ Vysoké Mýto teraz tento koncert prinášame na obrazovky  vašich počítačov. Tešíme sa zo spolupráce s mladými talentmi z Vysokého Mýta! Máme nesmiernu radosť, že aj napriek objektívnym vonkajším nepriaznivým podmienkam vyučovanie umenia žije v oboch našich krajinách a aj  takto vo virtuálnom priestore môžeme rozvíjať naše vzájomné česko – slovenské partnerstvo.

            Všetkým priaznivcom umeleckého vzdelávania prajeme príjemné počúvanie  online koncertu žiakov ZUŠ Ladislava Mednyánszkeho zo Spišskej Belej a ZUŠ z Vysokého Mýta.

            kliknite na odkaz nižšie.

          • Informácie o prezenčnom vyučovaní

          • Vážení rodičia, milí naši žiaci,

            avizovaný nástup do škôl, ktorý je plánovaný od 8.2.2021 sa uskutoční aj v našej Základnej umeleckej škole a to za nasledovných podmienok:

            • Na prezenčnú výučbu prechádzame vo všetkých predmetoch hudobného odboru uskutočňovaných individuálnou formou, okrem spevu a dychových nástrojov, aj to LEN pre žiakov vo veku 1.-4.ročníka ZŠ. Starší žiaci pokračujú vo výučbe dištančne.


            • V dištančnom vyučovaní zároveň naďalej pokračujeme v ostatných skupinových predmetoch hudobného odboru, tanečného odboru a výtvarného odboru.
            • Na elokovanom pracovisku ZŠ s MŠ Slovenská Ves naďalej bude prebiehať taktiež dištančná výučba.


            • Podmienkou nástupu žiakov na prezenčné vyučovanie je negatívny test na ochorenie COVID-19 zamestnancov školy a aspoň jedného zo zákonných zástupcov. Platnosť testu je 7 dní.


            • Skutočnosť o negatívnom teste potvrdí zákonný zástupca na tlačive Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti, ktoré je možné stiahnuť nižšie, prípadne bude k dispozícii aj pri vstupe do budovy ZUŠ dňa 8.2.2021 od 7:30 hod.
            • Tlačivo na stiahnutie stiahnete TU: Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti február 2021.docx



            • Tlačivo s povinnou prílohou odovzdá zákonný zástupca pri vstupe zamestnancovi školy.


            • Testovanie sa v Spišskej Belej uskutoční podľa vypracovaného harmonogramu v dňoch 6.2. – 7.2.2021. (Bližšie informácie nižšie v linku)


            • Ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie, kontaktuje školu (prípadne triedneho učiteľa žiaka) a dohodne si pokračovanie v dištančnom vyučovaní svojho dieťaťa.


            • V prípade otázok nás kontaktujte cez formulár našej školy na webovom sídle, pod hlavičkou Kontakty.


            Vedenie ZUŠ



            Informácie k testovaniu:

            Víkendové Ag testovanie pre školy mesta Spišská Belá – Mesto Spišská Belá (spisskabela.sk)




          • Pokračujeme v dištančnom vyučovaní

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            na základe Rozhodnutia MŠVVaŠ SR č. 2021/9418:1-A1810  zo dňa 05.01.2021 bude od 11.1.2021 vyučovanie v ZUŠ aj naďalej prebiehať dištančnou formou vo všetkých odboroch. Online vyučovanie bude zabezpečené podľa rozvrhu dohodnutého s triednym učiteľom. Podľa aktuálnych informácií sa prezenčné vyučovanie v ZUŠ obnoví najskôr po ukončení lockdownu, t.j. 25.1.2021, všetko však záleží od vývoja situácie.

            Prajeme Vám v novom roku veľa zdravia a pevne veríme, že táto situácia našich žiakov neodradí od umeleckého vzdelávania a rozvíjania ich nadania.

            Riaditeľstvo ZUŠ

             

          • VIANOČNÝ POZDRAV 2020

          • Pomaly sa blíži záver kalendárneho roka a to je čas kedy väčšina z nás rekapituluje, spomína a hodnotí .... Rok 2020 bol iný ako predošlé roky.  Bol zvláštny a veľmi náročný pre nás všetkých. Ale zvládli sme to aj vďaka usilovným žiakom, trpezlivým rodičom a odhodlaným pedagógom. Všetci veríme, že nasledujúci rok prinesie viac radosti, zdravia, pokoja a hlavne osobných stretnutí.

            Ďakujeme našim žiakom, rodičom a priaznivcom za podporu a spoluprácu v uplynulom roku a prajeme ŠŤASTNÝ A ZDRAVÝ ROK 2021.

            Pozývame Vás na náš online koncert VIANOČNÝ POZDRAV.

             

             

          • DIŠTANČNÁ FORMA VYUČOVANIA ŽIAKOV ZUŠ NAĎALEJ POKRAČUJE

          • Z iniciatívy mesta Spišská Belá uskutočnili školy v týždni od 7. 12. 2020 do 10. 12. 2020 prieskum záujmu rodičov o možný prechod na prezenčné vzdelávanie žiakov druhého stupňa ešte pred Vianocami. Mesto Spišská Belá zriaďuje dve základné školy (spolu 435 žiakov na 2. stupni) aj základnú umeleckú školu a uvedomuje si nevyhnutnosť návratu všetkých žiakov do škôl na bežnú výučbu

                        V prieskume sa školy pýtali rodičov, či majú záujem o nástup svojich detí do školy za stanovených podmienok štátu k 7. 12. 2020: preukázanie negatívneho testu na COVID - 19 žiaka a jedného zákonného zástupcu, ktorý s ním býva v jednej domácnosti.

                        Zo ZUŠ L. Mednyánszkeho o návrat detí (v ZŠ sú v 5. až 9. ročníku alebo na strednej škole) do prezenčného vzdelávania prejavilo záujem 26,9 % rodičov, ktorí deklarovali splnenie podmienky pretestovania.

                        Na porade riaditeľov základných škôl a ZUŠ s primátorom mesta odzneli rôzne stanoviská a postoje rodičov, s ktorými sa vedenia škôl v ostatnom čase stretávajú. Konštatovali, že všetky strany v procese vzdelávania v súčasnej pandemickej dobe – žiaci – učitelia – rodičia - zažívajú náročné záťažové situácie. Nie je ľahké riešiť ich k ideálnej spokojnosti všetkých zúčastnených. Pri vzdelávaní v škole (1. stupeň ZŠ) a cez digitálne technológie (2. stupeň ZŠ) platia rozdielne metodicko-didaktické postupy a organizačné formy deklarované usmerneniami Štátneho pedagogického ústavu a Ministerstva školstva SR. Z tohto dôvodu je pre školy náročné zostaviť rozvrh hodín a zabezpečiť s existujúcim počtom učiteľov obe formy vzdelávania súčasne. Prechod na prezenčné vzdelávanie v tejto situácii  - stúpajúca krivka epidémie, krátko pred Vianocami, často sa meniace pravidlá fungovania spoločnosti  a nízky záujem rodičov o návrat žiakov 2. stupňa do škôl v meste -  nepovažujú riaditelia za reálny aj vzhľadom na nedostatok mobilných odberových miest na bezplatné antigénové testovanie.

                                    Mesto Spišská Belá, na základe prieskumu záujmu u rodičov o návrat ich detí na prezenčné vzdelávania od 14. 12. 2020 a po porade s riaditeľmi ZŠ J. M. Petzvala, ZŠ M. R. Štefánika a ZUŠ L. Mednyánszkeho rozhodlo, že do Vianoc  nebude meniť doterajší spôsob vyučovania žiakov 2. stupňa v školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

                        V prípade aktualizácie rozhodnutia ministra školstva, Úradu verejného zdravotníctva a zmeny podmienok návratu žiakov 2. stupňa do školských lavíc budú obe naše základné školy  i ZUŠ L. Mednyánszkeho rodičov i žiakov informovať o ďalšom postupe.

                        Primátor mesta súčasne oznámil, že od pondelka 14. 12. 2020 po schválení RÚVZ začne pred mestským úradom v pracovných dňoch až do 14. januára 2021 fungovať sľúbené mobilné odberové miesto pre našich obyvateľov a záujemcov o bezplatné testovanie na COVID - 19 z okolia. Časy odberov budú v spomínanom termíne od 10:00 do 17:00 hodiny. V prípade potreby jeho bezplatné služby môže využiť každý záujemca o pretestovanie (dobrovoľne) – aj rodičia a žiaci našich škôl. Počas Vianoc – 24. 12. a 25.12. 2020  a na Nový rok 1. 1. 2021 nebude odberové miesto v prevádzke.. Na Silvestra však bude odberné miesto pred Mestským úradom v Spišskej Belej testovať.

            ĎAKUJEME RODIČOM A ŽIAKOM ZA pochopenie SPOLUPRÁCU

          • Zmena termínu jesenných prázdnin

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu rozhodlo o zmene termínov jesenných prázdnin v školskom roku 2020/2021, ktoré sa uskutočnia vo všetkých školách v termínoch 30. októbra a 2., 6. a 9. novembra 2020.

          • ZMENA VYUČOVANIA

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            na základe Rozhodnutia MŠVVaŠ SR č. 2020/17294:1-A1810 zo dňa 23.10.2020 s účinnosťou od 26.10.2020 prechádza ZUŠ na dištančnú formu vyučovania vo všetkých odboroch. Online vyučovanie bude zabezpečené podľa rozvrhu dohodnutého s triednym učiteľom.

            Prosíme žiakov a rodičov aby komunikovali a spolupracovali s triednymi učiteľmi.

            Veríme, že aj toto náročné obdobie spolu zvládneme.

            Riaditeľstvo ZUŠ

          • Zmeny v skupinovom vyučovaní

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Na základe Rozhodnutia ministra školstva SR č. 2020/17294:1-A1810 zo dňa 11. 10. 2020  sa s účinnosťou od pondelka 12.10.2020 do odvolania prerušuje skupinové vyučovanie v základných umeleckých školách.

            Výtvarný a tanečný odbor prechádzajú na dištančnú formu vzdelávania, viac informácií Vám poskytnú triedni učitelia.

            Individuálne vyučovanie v hudobnom odbore bude prebiehať naďalej podľa platného rozvrhu. Predmety ako hudobná náuka, hra v orchestri a zborový spev prejdú tiež na dištančnú formu. 

            Podrobnejšie informácie o organizácii vyučovania v jednotlivých skupinových predmetoch Vám poskytnú po ich spracovaní v čo najkratšom čase triedni učitelia.

            Ďakujeme a veríme, že túto náročnú situáciu spolu opäť zvládneme.

          • VOĽBY DO RADY ŠKOLY

          • Vážení rodičia,

            riaditeľka ZUŠ a OZ pri ZUŠ Vás pozýva na  voľby zástupcov z rady rodičovd do rady školy, ktoré sa uskutočnia v piatok 9. októbra 2020 od 15:30 do 17:30 hod. v koncertnej sále ZUŠ v Spišskej Belej.  Prosíme Vás, ak je to možné,  aby ste prichádzali cez zadný vchod  ZUŠ a doniesli si vlastné pero. Pri vstupe do koncertnej sály si prevezmite hlasovací lístok, na ktorom zakrúžkujte maximálne 4 mená a vhoďte ho do pripravenej hlasovacej urny. Zapíšte sa aj do prezenčnej listiny.  Prosíme o dodržanie hygienických opatrení.